Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

 Cukinia faszerowana kaszą, ziołami i serem kozim z kwiatami cukinii w tempurze

Składniki (n 2 duże porcje):

  • 2 okrągłe cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml kaszy gryczanej niepalonej
  • 300ml wody (lub bulionu)
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (estragon, szałwia, oregano, ruta, mięta)
  • 1 łodyga młodego selera (z liśćmi)
  • garść jarmużu (dałam zielony i fioletowy)
  • 1 mała kozia rolada pokrojona w plasterki
  • kwiaty cukinii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • zimna woda, najlepiej gazowana
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odetnij górę, tworząc pokrywkę. Miąższ wydrąż łyżką (u mnie najlepiej spisuje się łyżka do lodów) i pokrój.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij chwilę, po czym dodaj kaszę gryczaną. Smaż, aż kasza stanie się szklista. Wówczas wlej połowę wody (bulionu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodaj resztę płynu, pokrojoną wydrążoną cukinię, posiekana łodygę selera i zioła. Duś, aż kasza wsiąknie płyn i będzie miękka. Na koniec dodaj jarmuż i zamieszaj.
  3. Cukinie faszeruj naprzemiennie kaszą z ziołami i plasterkami koziego sera.
  4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż faszerowane cukinie, obok „pokrywki”. Piecz ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka.
  6. Przygotuj kwiaty cukinii: nie myj ich, delikatnie ręką usuń ze środka pręcik i wyczyść pędzelkiem
  7. W międzyczasie przygotuj tempurę: wymieszaj 2 rodzaje mąk i wodę, aż otrzymasz ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostaw na 10 minut.
  8. Na małej patelni (lub w małym rondlu) rozgrzej olej. Kwiaty cukinii maczaj w tempurze i smaż na gorącym oleju dosłownie chwilę (30-60 sekund) z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku.
  9. Cukinię faszerowaną podawaj z kwiatami cukinii w tempurze i udekoruj listkiem nasturcji (są jadalne).