Nominacja w plebiscycie Najlepszy Dolnośląski Produkt 2015

Nominacja w plebiscycie Najlepszy Dolnośląski Produkt 2015

Kolejny raz portal Wrocław Nasze Miasto i Gazeta Wrocławska organizuje plebiscyt, do którego zgłaszane są najciekawsze produkty wytwarzane na Dolnym Śląsku – Najlepszy Dolnośląski Produkt 2015. Z pewnością wielu z Was zna takie specjały, jak: sery Łomnickie, karpie ze Stawów Milickich, czy pszenno-żytnie pierniki  Oleśnicy, ale o innych – perełkach – dolnośląskich nie słyszało. Właśnie dzięki plebiscytowi większy krąg klientów może poznać te smaki. W ostatnich dniach otrzymaliśmy wiadomość, że usatysfakcjonowani naszymi warzywami klienci, zgłosili do Plebiscytu rzodkiewki z Milejowego Pola. Bardzo dziękujemy za uznanie, niezwykle miło znaleźć się w gronie tych wyjątkowych wytwórców z własnym produktem.

 

W naszym gospodarstwie uprawiamy różne odmiany rzodkiewek, ale jest to jedyna dolnośląska uprawa, gdzie oprócz tradycyjnej Carmen, nasi klienci mają również dostęp do zapomnianych w Polsce gatunków różnokolorowych i różnokształtynych rzodkiewek. Są wśród nich rzodkiewka złota, biała, tzw. sopel lodu, czerwona podłużna.

 

Wszystkie te odmiany uprawiane są w Milejowym Polu od trzech lat, sezon na nie to okres od maja do października. Pierwsze nasiona, które kupiliśmy w 2013 roku pochodziły od polskich i angielskich dystrybutorów.

 

Skąd pomysł na te niespotykane warzywa? Fascynacją do poszukiwania tego, co za granicą było już w modzie, a zarazem odgrzebywania tego, co w Polsce zapomniane, zarazili nas restauratorzy i szefowie kuchni, którzy podróżowali na zagraniczne staże. Najpierw namawiali do tego, by zacząć uprawiać, potem stali się pierwszymi odbiorcami, a wraz z modą, którą wylansowali, nasze rzodkiewki stają się coraz bardziej popularne wśród klientów indywidualnych. Sukcesywnie obserwujemy coraz większe zainteresowanie nieznanymi smakami, przez co uprawa i sprzedaż naszych rzodkiewek stopniowo się  rozrasta.

 

Ekologiczne rzodkiewki są cennym źródłem: witaminy C, fitoskładników, błonnika, fosfor, cynk, związki siarki, potas. Należą do smakowitego bukietu nowalijek, który wkracza do kuchni wraz z nastaniem lata. Rzodkiewki są składnikiem różnego rodzaju sałatek, past twarogowych, rybnych, nadają się do chłodników i grillowania, a także piklowania, z naci można wykonywać zdrowe pesto lub dodawać do sałatek.

 

Będziemy wdzięczni, jeśli oddadzą Państwo głos rzodkiewkę z Milejwego Pola w Plebiscycie Najlepszy Dolnośląski Produkt 2015. Można to robić w bardzo prosty sposób – wchodząc na stronę http://dolnoslaskie.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/rzodkiewka-milejowe-pole-ewelina-zygadlo,28527,1414401,t,id,kid.html (codziennie można oddawać do 4 głosów na jednego kandydata) lub wysyłając sms na numer 72355 albo korzystając z aplikacji naszemiasto.pl w ten sposób pomożecie zdobyć nam wspaniałe miano Najlepszego Dolnośląskiego Produktu 2015.