O nas

Milejowe Pole to naturalne gospodarstwo położone kilkanaście kilometrów od Wrocławia, a więc w najcieplejszym regionie Polski. Prowadzimy je z poszanowaniem środowiska naturalnego, wiedząc, że jakość produktu wiąże się z warunkami, w jakich wyrósł. W związku z tym nie używamy  nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin i organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Jesteśmy w tej kwestii samowystarczalni, ponieważ w naszym gospodarstwie żyją także zwierzęta – szczęśliwe kury, konie, krowy, świnie, które wytwarzają dla nas naturalne nawozy. Dbamy o Milejowe Pole tak, jak robili to nasi rodzicie, dziadkowie i pradziadkowie.

Milejowe Pole to jedyne gospodarstwo na Dolnym Śląsku, w którym dużą uwagę przykłada się do przywracania uprawy gatunków zapomnianych,  takich jak topinambur, skorzonera, kolorowe marchewki i buraki, rzepa, pasternak, salsefia, brukiew. W związku z tym, że uprawa roślin to nasza pasja, której oddajemy się z dużą kreatywnością, nie mogliśmy na tym poprzestać, dlatego sprowadzamy i uprawiamy u nas nieznane wcześniej w Polsce warzywa, takie jak okra, długa fasola, mikrozioła, pak choy i wiele innych.

Staramy się budować nasze gospodarstwo o system zintegrowany. Znamy okolice, w której znajduje się nasze miejsce, wiemy jak w zrównoważony sposób z poszanowaniem natury wspomagać nasze uprawy. Dzięki temu zapewniamy Państwa o ich wysokich walorach smakowych i odżywczych. Od tego sezonu startujemy również z dystrybucją sprawdzonych, ekologicznych, uprawianych lokalnie warzyw i owoców, które skupujemy od zaprzyjaźnionych gospodarstw.

Oprócz sprzedaży detalicznej, prowadzimy sprzedaż hurtową, a nasze warzywa można kupić stacjonarnie w wielu sklepach ze zdrową żywnością we Wrocławiu, gotują na nich najlepsi szefowie kuchni kilku wrocławskich restauracji. Ponad to udzielamy porad dotyczących zakładania i uprawy ekologicznej, zapraszamy również do Milejowic, by samodzielnie nazbierać z pola swoje zakupy i odetchnąć sielskim, wiejskim powietrzem.

Milejowe Pole to możliwość zakupu w sklepie on-line świeżych, ekologicznych warzyw, codziennie, prosto z pola. Jest alternatywą dla warzywniaków, w których jakość produktu jest, na dobrą sprawę, nieznana oraz dla wszelkiego rodzaju eko, lokalnych targów, na których klienci mogą zaopatrywać się tylko w wybrane dni tygodnia. Łatwy kontakt i szybka dostawa, dzięki temu nasze warzywa mogą być slow. Dostępność poszczególnych gatunków warzyw, owoców i ziół związana jest z kalendarzem sezonowości, czyli naturalnym okresem występowania danego gatunku – tę informację znajdą Państwo w podstronach sklepu dotyczących danego produktu. Zapraszamy do zamówień!