Commis Made to formuła spotkania dla szefów kuchni, która od czterech lat (wcześniej znana jako Gotujemy ProNature) realizowana jest przez Restaurację Metamorfoza z Gdańska. Te branżowe zjazdy mają na celu inspirować, rozwijać wiedzę i umiejętności szefów kuchni. Założenie jest jedno – zapominają oni na ten czas o tym, że prowadzą świetne restauracje, zdobywają różnego rodzaju tytuły, w te kilka dni znów wchodzą w rolę uczniów. Dotychczasowe edycje miały zamknięty charakter i zakładały uczestnictwo szefów i przedstawicieli mediów ze specjalistami z różnych dziedzin około-gastronomicznych. Tegoroczna edycja Commis Made ed. 4 Urban Farm Stocznia Gdańska pierwszy raz otwiera się na uczestnictwo ludzi spoza branży – na lokalną społeczność i pasjonatów gastronomii.
Niejednokrotnie na naszym FB wspominaliśmy o przedsięwzięciach na Stoczni, wszystko dlatego, że sprawowaliśmy opiekę merytoryczną nad tym przedsięwzięciem. Od stycznia wraz z Metamorfozą i grupą wolontariuszy stworzyliśmy na Stoczni Gdańskiej prawdziwą miejską farmę. Być może oglądaliście na FB lub Instagramie etapy jej rozwoju. Dziś przyszedł już czas zbioru plonów – marchwi, jarmużu, cebuli, czosnku, ziemniaki, sałaty, truskawki, zioła, dynię, patisony, selery, zielony groszek i inne.
Za tydzień rozpoczną się finałowe wydarzenia projektu. Na trzy dni do Gdańska zjadą się świetni szefowie kuchni Darek Barański, Adrian Klonowski, Witek Iwański, Paweł Dołżonek, Krzysztof Rabek, Marta Edmunds, Marek Flisiński, Marcin Szwak, Maciej Nowicki. A program będzie wypełniony po brzegi różnego rodzaju warsztatami, wykładami i spotkaniami przy stole. Wszystko krążyć będzie wokół tematów związanych z urban farmingiem i architekturą, zrównoważonym rozwojem, ergonomicznym designem, endemicznymi i starymi gatunkami roślin, mykologią i hodowlą grzybów, przetwarzaniem surowca (fermentacja, produkcja octów, marynowanie, suszenie, dojrzewanie, wędzenie, etc.), hydroponiką. W poniedziałek 11.07 nasz wykład na dotyczący uprawy i hodowli roślin w warunkach miejskich (pozyskiwanie nasion, wykorzystywanie odpadów organicznych, obieg zamknięty).
Zapowiada się wspaniały czas, wypełniony rewelacyjnymi spotkaniami, nauką, poznawaniem Gdańska (bo wbrew pozorom podczas wszystkich wizyt tam nie było na to zbyt wiele czasu), rozwojem, zbieraniem inspiracji, zawiązywaniem może kolejnych inicjatyw, w których rolnictwo stanowi ważny trzon. U nas ostatnie przygotowania trwają, w połowie tygodnia jedziemy do Gdańska i szykujemy wszystko na przyjazd pozostałych uczestników. Do zobaczenia!