25 czerwca Milejowe Pole było honorowym gościem kolacji wydanej w Restauracji Klub Piotrkowska 97 w Łodzi. Na stole letnie potrawy z milejowickich warzyw
a przy stole symboliczne połączenie, między innymi Slow Food Łódź i Slow Food Youth Wrocław, a przede wszystkim bardzo dobry czas!
Grzegorz Zieliński - właściciel Klubu 97 i prezes Slow Food Łódź, z którym spotkaliśmy się podczas ostatniego ogólnopolskiego spotkania Slow Food, zaprosił nas do współtworzenia jednej z wyjątkowych kolacji, jakie odbywają się w jego miejscu. Więcej o łódzkich spotkaniach możecie przeczytać tu. http://www.97.com.pl/restauracja/slow-food Tym razem motywem przewodnim uczty było lato. Szefowa kuchni Ewa Rezler nie obawiała się sięgnąć po skojarzenia wizualne i smakowe z nim związane i zbudowała sezonowe menu złożone z sześciu dań oraz deseru. Obok tradycyjnych, wczesnoletnich warzyw, lekkich mięs, orzeźwiających sosów i deserów, podała także dzikie rośliny – między innymi koniczynę, stokrotkę, liście chrzanu, czarny bez. Być może formy dań mogły przywoływać skojarzenia z kuchnią nowoczesną, nie mniej jednak w menu widać osadzenie w tradycji i lokalności.
Na wyprawę do Łodzi zabraliśmy z Milejowego Pola młode kolorowe marchewki, topinambur, pasternak i jęczmień oraz szczawik zajęczy, rukiew i jadalne kwiaty. Z radością patrzyliśmy na dania, które stawiały te warzywa w centrum talerza. Cieszymy się, że inspirowały! Dzięki załodze Restauracji Klub Piotrkowska 97 odbyliśmy wycieczkę po smakach centralnej Polski, które były doskonałym wprowadzeniem w pełen obfitości dla Milejowego Pola okres.